بتادین یا پوویدون آیوداین (بتادین سبز و بتادین قهوه ای)
بتادین
بتادین (پوویدون آیوداین) یک یدوفور است که اثرات تحریک کننده ید را کاهش داده اند.
پوویدون آیوداین povidone iodine یا بتادین betadine مادهای گندزدا است که برای ضدعفونی کردن پوست، قبل و بعد از جراحی به کار برده میشود. از بتادین برای ضدعفونی کردن پوست بیمار و دست جراح استفاده میشود. بتادین برای شستشوی زخمهای کوچک نیز کاربرد دارد. بتادین به دو صورت مایع و پودر است.در ادامه با آرسینه همراه باشید.
موارد مصرفی بتادین
قاعدتا بتادین یک ماده ضدعفونی بسیار قوی که برای ضد عفونی گسترده و در راستای پانسمان زخم ها به کار می رود .
بتادین سبز
بتادین سبز که شامل ده درصد محلول آنتی سپتیک و ازبین برنده باکتری ها ,قارچها, ویروسها , اسپورها بوده اما باید به این توجه کرد که بتادین را هیچ وقت در سوختگی ها از بتادین استفاده نکنید همان طور که می دانید بتادین حاوی ترکیبات ید است . شما میتوانید برای ضد عفونی کردن زخم ها این محلول را به مدت 5 الی 6 روی پوست قرار بدهید و بلافاصله با محلول نرمال سالین از محل پاک میشود .
بتادین قهوهای
بتادین قهوه ای یا اسکراب ۷٫۵٪ که برای اسکراب کردن پوست بیمار در عمل های جراحی این محلول کاربرد مصرفی را بخود میگیرد که حاوی دترژن نیز می باشد که این محلول حباب و لغزندگی تولید می کند.
مکانیسم اثر گذاری بتادین
یدوفور همان طور که صحبت کردیم ماده ای است که از ید و یک عامل حل کننده نظیر پوویدون یا سورفکتانت که وقتی بصورت محلول است ید آزاد می کند تشکیل شده است در این جا میتوان گفت بتادین نسبت به ید گزینه بهتری برای ضدعفونی سطح پوست و زخم ها است چرا که اثر منفی در روند ترمیم نداشته و با در اختیار داشتن ید فعال کافی اثری پایدارتری دارد مزیت آنتی سپتیکهای حاوی ید، طیف گسترده فعالیت ضد میکروبی (کشتن اغلب عوامل بیماریزا حتی اسپورها) میباشد.
عوارض جانبی بتادین
بتادین بخاطر وجود ترکیبات ید در صورت تماس با بافت های زنده داخل زخم با تخریب آنها موجب تاخیر در ترمیم زخم و ایجاد بافت جوشگاهی میشود و حساسیتهای موضعی نیز ایجاد میکند
آیا به ضدعفونیکردن زخم نیازی نیست؟
اینجا میتوان گفت که برخی از افراد به اشتباه بعد از ایجاد زخم استفاده نادرستی را از ضدعفونی کننده های موضعی که قاعدتا این ضدعفونی کننده ها بتادین است روی حفره های زخم زخم می ریزند که این را نباید فراموش که بتادین حاوی ید بود و برای ترمیم زخم ها مناسب نبوده و تنها باید آن را در اطراف حفره زخم باید به کار برد. اما اگر شما محلول بتادین را روی حفره زخم ریختیت که این کار باعث به تاخیر انداختن ترمیم زخم میشود و متعاقب آن جوشگاه و اسکار بیشتری از زخم به جا میماند .
برای شستشو زخم میتوان بهترین حالت از سرم های شستشو یا نرمال سالین استفاده کرد و اما اگر در دسترس نبود میتوان با آب زخم را تمیز کرد و سپس آن را با پانسمان به نزدیک ترین مرکز پزشکی مراجعه کرد تا به وجود آمدن عوارض حاصل آن جلوگیری کرد.