تحریک مغز برای درمان پارکینسون و آلزایمر
دستگاه تحریک مغز برای درمان پارکینسون و آلزایمر
دانشگاه صنعتی امیرکبیر، استاد راهنمای این پروژه اظهار داشت: دستگاه تحریک الکتریکی مغز در سالهای اخیر برای درمان بالینی و تحقیقات شناختی مورد استفاده قرار گرفته است.
دکتر ‘فرزاد توحید خواه’ با اشاره به فعالیت های گسترده محققان دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه تحریک مغز، گفت: شبیه سازی اثرات این جریانات در مغز از نگاه تئوریک، در چندین طرح تحصیلات تکمیلی همزمان با اجرای این طرح تعریف شده است و برای ساخت دستگاه، طرحی با حمایت ستاد علوم شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفت.
استاد
دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
افزود: دو نمونه از این دستگاه با رعایت استاندارهای بین المللی ساخته شده است که قادر به تولید جریان های DC و متناوب برای انجام طرح های تحقیقاتی است و آزمایش های فنی و انسانی برای این دستگاه ها انجام شده است.
به گفته توحیدخواه، نمونه این دستگاه پیش از این در کشورهای اسپانیا، آلمان و امریکا ساخته شده است اما در ساخت دستگاه های تولید ایران، نیازهای محققان در نظر گرفته شده و دستگاه قابلیت اتصال به رایانه را داراست.
وی خاطرنشان کرد: هزینه ساخت این دستگاه، یک سوم نمونه خارجی و حدود 20 میلیون تومان ارزیابی شده است.
استاد دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه امیر کبیر تصریح کرد: از این دستگاه بدون هیچ عوارضی برای درمان بیماری هایی چون پارکینسون، آلزایمر و افسردگی استفاده می شود و می تواند روی تقویت حافظه هم تأثیر بگذارد.
گفت: جریان وارد شده توسط این دستگاه در حد دو میلی آمپر است و نسل دوم آن با هدف تمرکز بیشتر و عمیق تر روی مغز در دست تهیه است.
نمونه صنعتی دستگاه تحریک مغز اکنون ساخته شده و در آستانه تجاری سازی است.
محقق این پروژه نیز به نتایج موفق به دست آمده از دستگاه تحریک الکتریکی مغز در درمان افسردگی اشاره کرد و گفت: دو نمونه از این دستگاه ساخته شده است که نمونه تحقیقاتی این دستگاه قابلیت بیشتری نسبت به نمونه آزمایشگاهی دارد.
‘گلناز بغدادی’ افزود: نمونه تحقیقاتی این قابلیت کار با شدت جریان بیشتری را دارد و قادر به تولید انواع مختلف جریان است.
وی خاطرنشان کرد: نمونه اولیه دستگاه دو کاناله است و تلاش داریم در نمونه های بعدی به عمق مغز دست یابیم.
به گفته بغدادی، فناوری استفاده شده در این دستگاه سبب شده است که میزان مصرف دستگاه کاهش یابد و ذخیره انرژی تا هشت ساعت مانا باشد.
وی قابلیت اتصال دستگاه به رایانه و ذخیره اطلاعات را از دیگر مزیت های نمونه ایرانی دستگاه برشمرد و ضمن اشاره به انجام تحقیقات روی جامعه آماری 44 نفره سالم برای بررسی افزایش کارایی حافظه و تمرکز گفت: بعد از انجام تحقیقات مشخص شد که جامعه آماری بعد از استفاده از دستگاه کارایی مغزشان افزایش یافته است.
بغدادی تاکید کرد: این افزایش کارایی به صورت مقطعی است و ماندگار نیست، این دستگاه بیشتر برای درمان افسردگی در مراکز درمانگاهی استفاده میشود و نتایج موفقی حاصل شده است.