قدیمیترین فسیل مورچه جهان کشف شد: ۱۱۳ میلیون ساله!

یک فسیل جدید از مورچه که در قطعهای از سنگآهک در برزیل کشف شده، قدیمیترین نمونه شناختهشده مورچه در تاریخ علم به شمار میرود. این فسیل که متعلق به یک مورچه از زیرخانوادهای منقرضشده به نام Haidomyrmecinae است، به “مورچههای جهنمی” مشهور هستند. این مورچهها آروارههایی داسیشکل و عمودی داشتند که برای شکار و گیرانداختن طعمههایشان استفاده میکردند.
فسیل جدید به گونهای جدید به نام Vulcanidris cratensis معرفی شده است. اندرسون لپکو، حشرهشناس موزه جانورشناسی دانشگاه سائوپائولو در برزیل، میگوید: «این کشف بدون شک قدیمیترین مدرک زمینشناسی از مورچهها است.» لپکو افزود که این کشف بهویژه جذاب است زیرا این مورچه به گروه مورچههای جهنمی تعلق دارد که به دلیل ویژگیهای شکارگری خارقالعادهشان شناخته میشوند.
این مورچهها برخلاف سایر مورچههای امروزی که فکشان به صورت جانبی حرکت میکند، آروارههایی دارند که بهصورت عمودی باز و بسته میشود. در حال حاضر، هیچ مورچهای شبیه به مورچههای جهنمی وجود ندارد. این گونهها بهدلیل ساختار خاص سرشان که گاهی با فلز تقویت میشود، شناخته میشوند.
پیش از این، بیشتر نمونههای مورچههای جهنمی از کهربای موجود در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی کشف شده بودند، اما این فسیل جدید از لایههای فسیلی کراتو به دست آمده است و برای اولین بار در سنگآهک به جای کهربا شناسایی شده است. این کشف نه تنها اولین مورچه جهنمی است که در سنگ پیدا شده، بلکه نشان میدهد که این مورچهها بسیار قدیمیتر از آنچه که تصور میشد، بودند.
در تحقیقات انجام شده، پژوهشگران از تصویربرداری میکرو-CT برای تحلیل ویژگیهای کالبدشناختی فسیل جدید استفاده کردند. بررسیها نشان میدهد که این گونه بیشترین شباهت را به Aquilomyrmex huangi دارد؛ مورچهای که ۹۹ میلیون سال پیش در کهربا یافت شده بود.
این کشف علاوه بر اینکه رکورد جدیدی در دنیای فسیلشناسی ثبت کرده است، نشان میدهد که مورچههای جهنمی قلمرو بسیار وسیعتری از آنچه که قبلاً تصور میشد، داشتهاند.