ایرانگردی

ایران در سفرنامه مارکوپولو

ایران در سفرنامه مارکوپولو

مارکوپولو در سفرنامه خود صفحات بسیار کمی را به ایران اختصاص داده است که جمعا سیزده صفحه می باشد ولی همین مقدار از توصیفات کوتاهش نکات بسیار مهم از ایران را ذکر کرده است. در ادامه با آرسینه همراه باشید.

تبریز از دید مارکوپولو

* شهر توریز یا همان تبریز نخستین شهر بزرگ بود که‏ مارکوپولو از آن دیدن می‌کند، مارکو شهر تبریز را به نام کهن و رایج آن روز (توریز) می‌خواند.

مارکو این شهر را ناحیه‏ ای از عراق‏ عجم‏ می‌ پندارد که دارای قلاع بزرگ و مرکز تجارت و هنر در آن منطقه است‏. همچنین یادآور می‌شود که شهر موقعیتی عالی دارد و کالاهای تجارتی‏ بسیاری از هندوستان، بغداد، موصل، هرمز و دیگر نواحی به آنجا وارد می‌شود.

یزد از دید مارکو پولو

* شهر یزد را بزرگ، زیبا و پر رونق توصیف می‌کند، بویژه که پارچه‌های ابریشمی موسوم به (یزدی) نزد بازرگانان شهرت فراوانی داشته‌ است.

مارکو وسعت منطقهٔ یزد را (هفت‏ روز راه‏پیمایی) دانسته و خود نیز ظرف همین مدت به قلمرو کرمان رسیده‏ است. نخلستان‌های زیاد و وجود شکار مانند بلدرچین و کبک برای مارکو بسیار جالب بوده‌است. یزد در آن ایام از شهرهای مشهور و از حیث بازرگانی‏ بسیار پر رونق  تلقی می شد.

* مارکو پولو تصادفا به قلعه‌ای‏ بر می‌خورد که به (قلعهٔ آتش‏پرستان) معروف بوده که با توجه به اینکه‏ در نواحی مرکزی ایران، زرتشتیان ایران سکونت دارند، چنین برمی‌آید که‏ مارکو با برخی از پیروان زرتشت ملاقات کرده‌است. در بخشی دیگر چنین می پندارد که ایرانیان‏ همواره کوشش می‌کردند تا آتش مقدس را روشن نگاه دارند.

کرمان از دید مارکوپولو

* کرمان، وی به حکومت تاتارها اشاره می‌کند و این سرزمین را مرکز سنگ‌های قیمتی مانند فیروزه و سنگهای صنعتی مانند آهن می‏ داند. علاوه بر آن زنان هنرمند کرمانی در نقش آفرینی پارچه‌های ابریشمی و تولید صنایع دیگر دستی نقش فعال خود را داشته ‏اند. در این منطقه نیز پرندگانی مانند شاهین و کبک مورد توجه مارکو قرار گرفته‌است.

هرمز از دید مارکوپولو

* هرمز ، دشت هرمز و رودخانه میناب‏ را مارکو منطقهٔ سرسبز و پر میوه‏ای می‏داند که بسیار متنوع است. هرمز که ناحیه‏ای قدیمی است، محل دادوستد بازرگانان خلیج فارس و کیش بوده‌ است.

مار کوپولو به موقعیت بندری هرمز و رونق آن در رابطه با تجار هندی اشاره می‏ کند، کشتی‌های بزرگ مملو از ادویه و مروارید این منطقه بین عامهٔ مردم به (شهر دقیانوس ) معروف است و امروزه نیز خرابه‌های آن را در بخش شمالی جیرفت دانسته ‏اند.

مارکو به صنعت کشتی‏سازی ایران در آن ایام‏ اشاره می‌ کند و شیوهٔ ساخت آن را مورد انتقاد قرار می‏ دهد و قیر اندود نکردن کشتی‌ها را از معایب‏ آن می ‏داند زیرا که‏ بسیاری از آنها غرق می‌شده‌ اند.

دشت کویر از دید مارکوپولو

* مارکوپولو هنگام گذشتن از دشت کویر برای اولین‌بار با قنات مواجه می‏ شود و از آن به عنوان رودی یاد می‌کند که در مسیر آن غارهایی کنده شده و آب، گاه‏ در بستری زمینی و گاه زیرزمینی جاری می‌شود.

تبلیغات متنی
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
تازه‌ترین قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا