درباره شلغم چه میدانید؟
درباره شلغم چه میدانید؟
شلغم
شلغم، گیاهی با برگهای ناصاف و بریدگیهای زیاد به رنگ سبز و سفید می باشد. ریشهی آن به شکل گرد یا دراز است که به رنگ سفید با لکههای بنفش میباشد.
شلغم، سبزی مغذی است که احتمالاً به اشکال مختلف در سراسر نواحی اروپا، آسیا و مناطق شرقی آمریکا پخته میشوند. این گیاه در زمان یونان باستان و دورهی رومیان به عنوان محصول عمده و اساسی کشت میشده است.
در میوهی شلغم چند دانهی سیاه وجود دارد .شلغم در هوای سرد بسیار خوب رشد میکند و شاید علت، آن باشد که برای درمان بیماریهای تنفسی به کار میرود.
فواید شلغم
آب شلغم خام، خواص بیشتری از شلغم پخته دارد به شرطی که معدهی شما را اذیت نکند.
شلغم حاوی ترکیباتی است که جلوی برخی از انواع سرطانها را می گیرد. شلغم فواید ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد انگلی دارد.
شلغم از شرایط التهابی که منجر به سرطان پروستات میشود، جلوگیری می کند.
شلغم از خانوادهی کلم بوده و حاوی ترکیباتی است که باعث کاهش کارکرد تیروئید می شود، مصرف بیش از حد آن منجر به تولید ترکیبی به نام گویترین شده که ید را جذب می کند و از تولید هورمونهای تیروئیدی جلوگیری میکند. اگر فردی مبتلا به کم کاری تیروئید است در مورد مصرف شلغم حتما با پزشک خود مشورت نماید.
صد گرم شلغم 35 درصد از ویتامین C را تامین میکند. ویتامین C یک آنتی اکسیدان محلول در آب است که رادیکالهای آزاد زیانآور در بدن را جمع میکند.
شلغم خطر چاقی، فشارخون بالا، دیابت و سرطانهای معده، پانکراس، مثانه و بیماریهای ریوی را کاهش میدهد.
شلغم باعث افزایش ایمنی بدن میشود.
برگ شلغم
برگهای شلغم، دارای بسیاری از مواد حیاتی است و در واقع این مقدار، چندین برابر موجود در ریشهی آن است.
به دلیل دارابودن مقادیر زیادی لوتئین از ابتلا به آب مروارید و بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری میکند.
این برگها منبع عالی ویتامین K و ویتامینهای گروه B نیز هستند که شامل فولات، B2، B6، B1بوده و همچنین غنی از مواد معدنی مهمی چون کلسیم، مس، آهن و منگنز نیز میباشند.
نکات قابل توجه
به دنبال شلغمهایی بگردید که کوچک، سفت، گرد و تا حدی دارای طعم شیرین باشند. از شلغمهای بزرگتر پرهیز کنید.
برگهای فوقانی را جدا کنید؛ آنها مواد مغذی ریشه را میگیرند.
موارد مصرف
شلغمهای جوان به خاطر شیرین بودن به سالادهای خام، طعم بسیار خوبی میدهند و با کلمپیچ، هویج، لبو و … بسیار خشمزه میشوند.
ریشههای خردشده شلغم را میتوان به گوشت بره، و… اضافه کرد.
ورقههایی از شلغم خام را همراه با زیتون وگوجهفرنگی گیلاسی برای ایجاد اشتها با هم ترکیب کنید.
برگهای سبز بالایی همراه با دیگر سبزیجات در تهیهی سوپها استفاده میشود.
برگ شلغم، حاوی اسید اگزالیک هستند که به طور طبیعی در برخی سبزیجات یافت میشود و ممکن است به شکل سنگهای اگزالات در مجاری ادراری برخی افراد نماین شود. بنابراین کسانی که سنگهای مشخص شدهی اگزالات در مجاری ادراری دارند مجبور میشوند از خوردن این سبزیجات اجتناب کنند. استفادهی کافی از آب برای خروج مقدار مناسب ادرار، به این افراد توصیه میشود تا خطر تشکیل سنگ به حداقل برسد.